HVAD ER LEGIONELLA?

Legionella er små aflange bakterier, som findes i alt drikkevand. Ved 10°C koldt vand er der én bakterie pr. liter, og der sker ikke en formering.

Legionella-bakterieTemperaturområdet mellem 25 og 50°C er optimal for legionellabakterien. Her formerer de sig med faktor 10 om dagen. Selv i temperaturområdet 50 til 55°C formodes det, at bakterien kan overleve.

Legionellabakterien har de bedste formeringsbetingelser i store forrådsbeholdere og i perioder med lavt varmtvandsforbrug, f.eks. i ferieperioder på skoler og arbejdspladser.

Ved vandtemperaturer på 60°C og derover dræbes legionellabakterien.

Legionellabakterier:
En effektiv måde at komme legionellabakterien til livs i varmtvandsinstallationer er ved at hæve varmtvandstemperaturen til 60°C, hvilket giver tilkalkningsproblemer.

Man kan også udskifte den måske alt for store forrådsvarmtvandsbeholder med en mindre varmtvandsbeholder.

Ved bakteriekoncentrationer over 1000 enheder pr. liter vand er der smittefare for mennesker.

Bakterien kan forårsage to sygdomme:
Pontiac feber er en influenzalignende sygdom med inkubationstid på 1-2 dage. Symptomerne forsvinder uden behandling i løbet af få dage. Det er altså en helt godartet sygdom, der ikke om bord kan adskilles fra influenza.
Legionærsyge derimod er en alvorlig form for lungebetændelse. Inkubationstiden er 2-10 dage. Der er høj feber, hoste, åndenød og smerter ved at trække vejret. Almentilstanden er svært påvirket. Andre organer som lever, nyrer og centralnervesystem kan påvirkes.
Patienterne er meget syge, kræver relevant behandling og bør hospitaliseres snarest muligt.

Den alvorligste er “Legionærsygen”, der bedst kan sammenlignes med en svær grad af lungebetændelse, som uden behandling fører til døden i 10% af tilfældene.

Trackbacks & Pings

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>